Romersk-katolska kyrkan i Sverige

Romersk-katolska kyrkan i Sverige
FörkortningKKS
Bildad800-talet
1783 (återupprättande)
1953 (övergår från mission till stift)
Nedlagdsent 1600-tal
TypKristet samfund
PlatsSverige
Medlemmaromkring 125 000[1][2]
Officiella språkSvenska
StiftStockholms katolska stift
Stiftsbiskopkardinal Anders Arborelius
GeneralvikariePascal René Lung
ModerorganisationRomersk-katolska kyrkan
Webbplatskatolskakyrkan.se
TidskrifterKatolskt Magasin (utgiven av Katolsk Kyrkotidning)

Romersk-katolska kyrkan i Sverige är en del av Romersk-katolska kyrkan, och utgörs formellt av ett stift och 44 församlingar. Under 2020 betjänade Romersk-katolska kyrkan i Sverige 125 287 personer.[2] Stiftsbiskop med ansvar för kyrkans verksamhet i stiftet är sedan 1998 kardinal Anders Arborelius. Utöver församlingarna finns även ett stort antal kapell, samt 17 nationella missioner som bedriver verksamhet på andra språk. Romersk-katolska kyrkan i Sverige är del av den Nordiska biskopskonferensen.

Den katolska kyrkan etablerades i Sverige från 800-talet och framåt, men efter reformationen i Sverige på 1500-talet ombildades kyrkan i Sverige till en evangelisk-luthersk kyrka med starka band till statsmakten. Samfund som stod i kyrkogemenskap med påven i Rom accepterades inte längre, och inte heller utövare av den trosinriktningen. Så småningom etablerades dock den romersk-katolska kyrkan i Sverige, stegvis och i hög grad via invandrare och diplomater stationerade i Sverige som var romersk-katolska trosbekännare.

År 1781 infördes toleransediktet som gav utländska romerska katoliker som flyttat till Sverige rätt att ha egna kyrkor och uppfostra sina barn romersk-katolskt. En apostolisk vikarie tillsattes för ledningen av arbetet i Sverige. Sedan 1873 har det varit tillåtet även för svenska medborgare att tillhöra romersk-katolska kyrkan, utan att riskera utvisning. Genom 1951 års lag om religionsfrihet togs de sista lagreglerna som begränsade rättigheter för katoliker togs bort, och år 1953 inrättades Stockholms katolska stift.

  1. ^ ”I Sverige”. www.katolskakyrkan.se. Romersk-katolska kyrkan i Sverige. https://www.katolskakyrkan.se/i-sverige. Läst 17 juni 2022. 
  2. ^ [a b] ”Statistik om trossamfund”. Myndigheten för stöd till trossamfund. 2021. https://www.myndighetensst.se/kunskap/statistik-om-trossamfund.html. Läst 17 juni 2022. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy